2018 Január
Mindennap használod, de valóban ismered?

A Wi-Fi vezeték nélküli mikrohullámú kommunikáció népszerű neve. A Wi-Fi, az elterjedt nézetekkel szemben, nem az angol Wireless Fidelity kifejezésnek a rövidítése. Az elnevezést egy marketingcég találta ki játékosan utalva a Hi-Fi/hifi szóra, csak később igyekeztek rövidítésként aposztrofálni és úgy reklámozni.

A WIFI routert célszerű olyan helyre elhelyezni, ahonnan a szükséges területeken kellő jelerősséget képes biztosítani. Fontos tudni, hogy az otthoni eszközök szinte kivétel nélkül körsugárzós antennával rendelkeznek, tehát a jeleket nem irányítottan, hanem kör alakban sugározzák (horizontálisan és vertikálisan is terjed a jel).

Vagyis hová is tegyük? 

Jó kérdés: kicsit olyan, mint hogy a hangfalat hova érdemes tenni. attól függ, mi van a szobában-lakásban. Nem lehet látatlanban megmondani, mindenesetre a lényeg, hogy a lehető legkevesebb fém és fal álljon a jel útjába, és általában a túl sok visszaverő fémfelülettől távol célszerű helyezni.

Titkosítás mindig kell!  Ha kiválasztottuk a Wi-Fi routert, akkor már csak az maradt hátra, hogy be is állítsuk azt. A legtöbb esetben ez egy “varázsló” segítségével néhány perc alatt elvégezhető. Wi-Fi használatakor a hálózatokat ún. SSID névvel sugározzák az eszközök. Ezekhez az SSID-khoz tudunk csatlakozni a különböző készülékünkkel.

Azonban azt fontos megjegyezni, hogy ezeket nem csak mi látjuk, hanem gyakorlatilag bárki, aki kellő jelerősséggel érzékeli, ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazzunk valamilyen titkosítást, hogy illetéktelenek ne tudjanak csatlakozni és hogy az általunk „küldött” adatok is titkosítva legyenek.

Internet
Televízió
IP telefon
Szerverhosting
Webtárhely