2018 Január
Gyártó? Képméret? Okostévé? Új vagy régi? Mi a fontos, mire kell figyelni? Most megtudod!

Milyen tévét vegyek százezer forintért?
Gyártó? Képméret? Okostévé? Új vagy régi? Mi a fontos, mire kell figyelni?

Ezzel a kérdéssel indította korábbi cikkét a TechZilla internetes portál, melyet nagyon hasznosnak és informatívnak tartottunk, így nézmi változtatással mi is közzé tesszük ügyfeleink számára.

Az embereknek nincs könnyű dolguk, amikor elindulnak TV-t venni. Számtalan információval találkoznak, de nem mindenki tudja mi alapján érdemes kiválasztani a család következő TV-jét. Nézzük a legfontosabb szempontokat, hogy pontosan mire is kell, vagy érdemes figyelni, ha valaki 100.000 Ft körüli összegben gondolkodik.


Újat vagy használtat?
Csakis új tévét érdemes venni. Egyrészt a gari miatt, másrészt meg mert sosem lehet tudni, hogy ki és hogyan használta korábban. Lehet, hogy gyötörte a csatlakozókat, csak szimplán megborult és van rajta egy repedés...Több mint tíz éves áruházi tapasztalat alapján nyugodtan ki tudom jelenteni, hogy kényes jószágok ezek, nehéz rájuk tökéletesen vigyázni. Idővel egyébként a képminőség is romlik valamelyest, ami az LCD tévék esetén a háttérvilágításra vezethető vissza, a plazmáknál meg a fényerő csökkenésére, illetve az úgynevezett beégésre (amikor például ott marad a csatorna logó sziluettje örökre a kijelzőn).

Gyártó
Ha tv vásárlásra kerül sor, csak nagy márkában érdemes gondolkodni, ilyenből pedig jelenleg öt van a magyar piacon: Sony, LG, Samsung, Panasonic, Philips, a többivel nem érdemes foglalkozni. A saját márkás, vagy noname (Vortex, Manta, Telefunken, Horzion stb.) készülékek szóba sem jöhetnek, mint ahogy azok a régi nagy nevek sem sem, amelyek anyacége a névhasználati jogot mostanra eladta, hiszen ezeknek a tévéknek köze sincs már a régi minőségi darabokhoz (JVC, Blaupunkt, Pioneer, Orion, Hyundai stb.). A kép minősége is rossz, a hang is, a kezelés is förtelem, felesleges ezt erőltetni, még akkor is, ha igen jó áron adják. Ez utóbbi csoport egyébként szerintem konkrétan átbaszás, hiszen azokat simán meg lehet téveszteni ezzel, akik 5 évente egyszer szánják rá magukat arra, hogy szétnézzenek a tévék között. 

A Sharp és a Toshiba külön kategóriát képez, ugyanis ezek nem gagyik, szimplán csak régiek, hiszen friss modelleket 2-3 éve nem kaptunk se mi, se a többi kereskedő. Ennek hátterében az áll, hogy a tévés részlegüket eladták, és csak 2017 elejére várhatóak vadonatúj készülékek (de már ezeket sem a japán cégek gyártják). 
Az ilyen olcsó, azaz belépő szintű kategóriában tovább szűkül a szóba jöhető cégek köre. A Panasonic és a Philips olcsó, gagyi panelt épít a legtöbbször ezekbe a tévékbe (pontosan költséghatékonysági okokból), ami meg is látszik a képminőségen. Szóval ezek is mehetnek a levesbe!

Méret
Minél nagyobb annál jobb! Ilyen árért maximum 43 inches tévét lehet venni. Ami nagyobb, ott valami svindli van.


Okostévé
Nem fontos! Az olcsó kategóriában annyira gyenge a beépített hardware, hogy teljesen felesleges az internettel vacakolni, vagy programok futtatásával kísérletezni, csak szenvedés lesz a vége. Úgyis egyedül a YouTube-nak és a Netflixnek van értelme, de a kis teljesítmény miatt, jó esély van rá, hogy lassúak lesznek, akadoznak, minden bajuk lesz. Aki nem bírja ki YouTube nélkül, az vehet persze okostévé rendszert futtató televíziót, nem dől össze a világ. 

Dizájn
Ez ne legyen már szempont!

Médialejátszó
Ma már szinte mindegyik televízióban van beépített médialejátszó szoftver, ami azt jelenti, hogy csak be kell dugni az USB-be egy pendriveot, és a tv már képes is lejátszani a rajta lévő filmet.

Felbontás
Ebben a kategóriában ma még csak Full HD-t (1920 x 1080 pixel) árulnak, az tökéletesen elég az ilyen mérethez, de ennél kevesebbel (HD, HD Ready - 1280 x 720) 40 inchtől felfelé már nem szabad beérni!. Ha valaki mégis belefutna egy 4K (3840 x 2160)készülékbe, az gyanakodjon erősen!

Kezelés
Ahogy az illemtanárnőm mondta: "Egy bizonyos szint felett kurva mindegy, hogy milyen a menürendszer, meg a távirányító". Azaz legyenek normális, olvasható menüpontok (akinek fontos, annak magyarul), ne kapcsoljon ki magától, ne lassuljon be, és normálisan reagáljon a gombok nyomkodására. Ez mind a három ajánlott gyártó (Sony, LG, Samsung) tévéinél jól működik, viszont a gagyiknál simán előfordulhat, hogy ezzel is van baj. Azért az tényleg remek érzés lehet, mikor megveszi valaki a jóárasított tévét, aztán az kilövi magát a meccs közben. A szerviz ilyenkor szokta sajnálkozva széttárni a kezét....

Képminőség
Ez szigorúan magánvélemény, de filmnézésre az LG a legjobb szerintem, a Samsungoknak ugyanis túlságosan élénkek a színei. Az viszont tény, hogy játékra viszont a Sony, a japók tévéiben a legkisebb a válaszidő. Ezt az adatot nem is adják meg hivatalosan a partnerek, külföldi blogokból lehet kiguberálni, és ez azt jelenti, hogy milyen gyorsan reagál a kép arra, ha valaki a Playstation kontrollerén megnyomja a kart. Én mondjuk speciel semmi különbséget nem érzékelek, de aki sokat játszik az állítólag igen. 

Beépített WiFi:
Nem fontos. Ha van nem baj, mert akkor a Miracast (képernyőtükrözés) használatára, netes appok futtatására is jó esély van, de ha ez hiányzik, akkor sem kell főbe lőnie magát senkinek.

Forrás: techzilla

Internet
Televízió
IP telefon
Szerverhosting
Webtárhely